Huwelijken eindigen niet altijd met de sprookjesslotzin: “En ze leefden nog lang en gelukkig”. In bijna 1 op 2 huwelijken luidt het als volgt: “En ze vochten nog lang om het geld, voor een hoog onderhoudsgeld voor de kinderen, en voor een win-for-life-ticket in de vorm van een persoonlijke onderhoudsuitkering”. En voor ondernemers komt erbij: “Laten we de onderneming overleven of verder groeien en bloeien, of knijpen we de zaak dood?”

Er zijn jammer genoeg nog veel vechtscheidingen. Scheidende koppels die er niet in slagen om hun relatie respectvol te beëindigen met een aanvaardbare scheidingsovereenkomst over het vermogen, de onderneming, de woning, de kinderen, een goede regeling voor de zwakste economische partner, enz.

Risico bij scheiding: einde van het bedrijf

Als één van de partners of de huwelijkspartners samen een onderneming hebben, dan riskeert men ook het einde van het bedrijf. Immers er zijn nog veel huwelijken zonder huwelijkscontract, waardoor de onderneming in de huwelijksgemeenschap valt. Een koude douche die vaak leidt tot een gevecht waardoor niet zelden het voortbestaan van de onderneming wordt bedreigd en medewerkers op straat dreigen te komen staan.
Maar ook is het vaak schrijnend als er wel een huwelijkscontract scheiding van goederen is, en één van de partners geen aandeelhouder is. De andere partner (niet eigenaar van het bedrijf) kan dan geen aanspraken laten gelden op een deel van de waarde van de vennootschap. Vaak heeft die partner echter als medewerkende echtgenoot/echtgenote meegewerkt in de zaak, en staat die nu met (bijna) lege handen. Als er dan ook moeilijk gedaan wordt over een tegemoetkoming voor de zwakste economische partner, wordt het zuur.

“Het bedrijf is van mij want jij hebt geen aandelen”

Een misvatting bij nogal wat ondernemers is de volgende straffe uitspraak: “Mijn partner heeft geen aandelen in het bedrijf, dus het bedrijf is van mij.” Niet juist, in het geval er gemeenschap van goederen is en als het bedrijf opgericht is nà het huwelijk. Immers in beide gevallen valt de eenmanszaak of vennootschap in de huwelijksgemeenschap. Er is natuurlijk veel meer over te zeggen, bvb als er geld uit de huwelijksgemeenschap in de zaak werd gepompt. Maar in dit artikel kan ik niet in de technische details gaan.

In overeenkomsten die me in een second opinion worden voorgelegd, maar ook soms bij aanvang van een bemiddeling, is het te doen om een cash uitkering. Dit kan ‘dodelijk’ zijn voor het verder bestaan van de onderneming. Soms gaat het over een omzetting in aandelen, hetgeen meer dan lastig kan zijn als de verstandhouding het op termijn laat afweten. Bijkomend menen sommige partners ten onrechte dat het toekennen van cash als deel van de onderneming, meteen ook geldt als persoonlijk onderhoudsgeld. Ook dit is fout gedacht.

De praktijk leert dat ondernemers bezig zijn met hun zaak en niet of veel minder met hun privé. En als de privé dan spaak loopt, is de kater niet ver weg. Op zo’n ogenblik wil men dan nog vlug vlug wat ‘regelen’. Maar dat lukt niet zomaar omdat er een akkoord van beide partijen moet zijn.

Een bemiddelde oplossing

In een bemiddeling bestaat de mogelijkheid om creatieve oplossingen te bedenken waarmee beide partijen akkoord gaan. Een voorbeeld van een oplossing die werd bekomen via bemiddeling, vindt je hier. Maar in een vechtscheiding kun je dergelijke inventieve oplossingen vergeten. In een vechtscheiding gaat het immers hard tegen hard, het eigen gelijk, de afrekening die wordt gepresenteerd. Sommige formuleren het brutaalweg als volgt: “Hij/Zij zal bloeden voor wat hij/zij mij heeft aangedaan”.

Daarom, weet voor wat jullie kiezen: een bemiddelde oplossing waarmee beiden vrede hebben OFeen lange dure energieverslindende strijd met finaal een opgelegd vonnis waarmee doorgaans geen van beiden tevreden is.

Tot overeenstemming komen in beider belang

Een eerlijke verdeling van het vermogen

Maak een afspraak voor een bemiddelde oplossing: neem contact via het formulier, of via telefoon 03 535 30 01 of via mail info@neobemiddeling.be

 

Echtscheiding
Tags: 
Handelszaken, Vechtscheiding, Huwelijksvermogensrecht, Onderneming, Regeling, Scheiden?
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen