Bemiddelen is meer dan een vak, ik zie het eerder als een roeping. Het is immers zorgzaam omgaan met mensen die samen hebben beslist om in onderling overleg en met deskundige begeleiding “hun” scheidingsovereenkomst te maken. En die dus niet kiezen om via een rechtsgang hun gram te halen. Maar hoe kies je nu een ‘goede’ bemiddelaar, en hoe kan ik weten dat die ‘goed’ is?

Een bemiddelaar is als een chirurg. Als je voor een operatief ingrijpen staat, informeer je doorgaans bij vrienden en familie of het wel een ‘goeie’ is. Maar ben je dan zeker dat alles naar wens zal verlopen? Het heeft dus veel te maken met vertrouwen. Maar hoe wordt vertrouwen opgebouwd? Door wat anderen zeggen maar ook door te informeren, zoeken naar referenties (getuigenissen).

Hoe verloopt het eerste contact: wordt er tijd voor je gemaakt, krijg je antwoorden op je vragen, is het duidelijk dat de bemiddelaar kennis van zaken heeft, voldoende ervaring, een netwerk dat voldoende draagvlak biedt.

Is de bemiddelaar, naast het juridische, ook vertrouwd met fiscale aspecten die tot een interessante optimalisatie leiden. Voor mensen in zaken: heeft de bemiddelaar kennis van vennootschapsrecht, kent hij bvb de impact van vruchtgebruik. Kortom een reeks van zaken die door koppels als toetssteen kunnen worden gebruikt om de finale keuze van de bemiddelaar te bepalen.

Kan de bemiddelaar 'bemiddelen'?

Naast technische kennis en ervaring is het uiteraard ook belangrijk dat een bemiddelaar kan bemiddelen. Nogal evident zou je denken. Maar toets dit af in een eerste gesprek: wordt er naar je geluisterd, blijkt uit de vraagstelling dat hij begrijpt wat je bedoelt – waarmee je zit, is er oog voor het relationele, voor de emotionele aspecten. Wordt je mee op sleeptouw genomen of krijg je een spervuur van te beantwoorden vragen, wordt er praktisch gewerkt, is het proces duidelijk, slaagt hij er in om dreigende escalatie te voorkomen, hoe gaat hij om met meningsverschillen tussen de partners?

Wat gaat het kosten?

Tot slot is er ook de prijs. Wat is een goede bemiddeling je waard? Is de prijszetting duidelijk? Is echt ‘alles’ in het forfait begrepen? Zijn er geen addertjes onder het gras? Krijg je schriftelijk in een bemiddelingsprotocol te lezen wat werd gezegd? Ben je ervan overtuigd dat de bemiddelaar goed werk levert en er geen (financieel) belang bij heeft om de bemiddeling zo lang mogelijk te rekken?

Een bemiddelaar is niet alleen te vergelijken met een chirurg maar met eender welke vakman die je over de vloer krijgt. Bemiddelen is inderdaad een vak waarbij ervaring en menselijk inzicht en veel geduld, bepalende waarden zijn. Koppels die uit elkaar gaan staan hoe dan ook al niet vrolijk handen draaiend in de lucht te zwaaien. Op momenten als deze, is het zaak om begrepen te worden, om een klankbord te hebben, een vertrouwenspersoon die de partners gidst; samen op weg naar een redelijke aanvaardbare scheidings- of ouderschapsovereenkomst met oog voor de gemeenschappelijke belangen waarvan de kinderen het exponent zijn.

Wees dus kieskeurig. Kies niet alleen voor respectvol uit elkaar gaan, maar kies ook de bemiddelaar die bij jullie past. Een eerste vrijblijvend gesprek is dan ook veel-betekend en laat toe om nader kennis te maken en vooral: goed te ‘kiezen’.

Voor een afspraak kan je terecht via tel 03 535 30 01 of via het contactformulier.

Echtscheiding
Tags: 
website, Reflecties
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen