Er gebeuren soms wonderen tussen mensen. Het onmogelijke wordt dan waar, opnieuw de weg naar elkaar vinden, schroomvol zoekend, het wikken en wegen van de belangrijke beslissing om uit elkaar te gaan afzetten ten opzichte van hetgeen is geweest en onbereikbaar lijkt: elkaar opnieuw vinden en beslissen om samen dezelfde weg  'anders' te gaan.
Immers als je dezelfde dingen op dezelfde manier doet, moet je geen ander resultaat verwachten; hiermee Albert Einstein parafraserend: “Insanity is doing the same thing, over and over again, but expecting different results”! Dit gaat dus ook op als het over  “ r e l a t i e “ gaat.
Bemiddeling levert soms onverwachte resultaten op. Onverwacht omdat een nakend einde van een relatie door scheiding wordt omgebogen naar een nieuw begin.

Daarom geven we graag de tekst mee die we ontvingen. Het koppel zou gisteravond de EOT regelingsovereenkomst komen tekenen, klaar voor het inleiden van de scheiding bij de rechtbank. Maar het liep anders. Door de verscheidene gesprekken tijdens de bemiddeling en de evaluatie van hun relatie door henzelf, hebben ze elkaar terug gevonden, lees maar mee:

“We zijn je heel dankbaar! Er zijn veel dingen duidelijk geworden, vooral dat liefde een werkwoord is, nooit begrepen, nu des te meer. Het is geven en nemen. We hebben besloten ervoor te gaan, rustig aan. We hebben er allebei zin in. Merci merci.”

Zo’n boodschappen geven de bemiddelaar vleugels! Mag ik het zeggen?
De eerlijkheid gebiedt ons echter te zeggen dat zo’n evoluties in bemiddeling een minderheid zijn. Koppels kiezen voor het uit elkaar gaan, maar doorgaans beslist één van de twee partners dat de relatie wordt beëindigd met een scheiding. Het is niet aan de bemiddelaar om de beslissing in vraag te stellen maar een gesprek erover is helpend en brengt klaarheid.
De tijd nemen om in het bijzijn van een derde onafhankelijk onpartijdig persoon, de bemiddelaar, te zeggen wat het je doet een eenzijdige scheidingsbeslissing te horen, te zeggen wat aan de basis ligt om er een punt achter te zetten. Niet gemakkelijk maar het ruimt onduidelijkheden op en ook vooronderstellingen. Zo’n gesprek leidt niet tot ruzie of escalatie tenminste als mensen bereid zijn om te luisteren; en ‘luisteren’ is meer dan ‘(aan)horen’. Het is beluisteren van wat er achter de woorden en de boodschappen zit, en het is vooral vragen stellen om te verstaan. Het begrijpen, het verstaan, heeft niets te maken met gelijk hebben of gelijk willen krijgen. Als een mens zich klein maakt wordt hij/zij vaak groot; dan worden onverwachte paden zichtbaar en wordt er op een ‘andere’ manier gewerkt aan een regelingsovereenkomst.

Algemeen
Tags: 
Relatiebemiddeling
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen