In mijn bemiddelingspraktijk komt het voor dat partners die gaan scheiden van mening zijn dat ‘principes’ sowieso van toepassing zijn én ‘eisen’ als vanzelfsprekend moeten worden ingewilligd omdat de eiser ze als ‘gerechtvaardigd’ ziet. Maar zo werkt dat niet in een bemiddeling.

Finaal doel van een scheidingsbemiddeling is een overeenkomst waarmee beide partners vrede hebben. En dit omdat ze de overeenkomst eerlijk eerbaar en aanvaardbaar achten gelet de omstandigheden en de mogelijkheden. Het is het uiteindelijk resultaat van ‘samen-werken’ met gemeenschappelijke belangen voor ogen, waarvan de kinderen vaak het exponent zijn.

Respectvol scheiden: kan dat?

De weg naar zo’n regelingsovereenkomst hoeft niet lang te zijn maar vereist wel dat beide partijen bereid zijn om naar elkaars wensen en verzuchtingen te luisteren, elkaar respecteren en erkennen dat emoties ook hun plaats hebben. Inslikken wat je graag zou willen, is dus niet goed. Principes als heilige huisjes beschouwen, ook niet. Nog minder is het onverzettelijk eisen op tafel leggen.

Het is één van de taken van een goede bemiddelaar om ervoor te zorgen dat partners naar elkaar luisteren. De bemiddelaar maakt door een gerichte vraagstelling de zorgen en bekommernissen bespreekbaar die aan de basis liggen van bepaalde uitlatingen of hoe de één en de andere een oplossing zien.

Eisen doden kansen op een eerbare EOT en scheidingsovereenkomst

Als verzuchtingen en wensen, eisen worden dan is ‘bemiddelen’ ver weg; zelfs onderhandelen wordt dan heel moeilijk. Immers als eisen niet bespreekbaar zijn dan wil dit zeggen dat de ene partner aan de andere partner zijn/haar zienswijze en regeling ‘oplegt’. Het hoeft geen betoog dat dit weinig of niets meer te zien heeft met ‘samen streven’ naar een regeling in der minne. Het is normaal dat partners van mening verschillen en dat er vaak tijd en overleg nodig is, om te komen tot een regeling die beiden voldoet. Echter, elkaar onder tijdsdruk plaatsen werkt averechts. Tips voor cruciale scheidingsgesprekken zijn hier te vinden.

Een goede bemiddelaar is dan ook een meerwaarde om dergelijke samen-gedragen overeenkomsten tot een goed einde te brengen. Een goede naleving van zo’n regelingsovereenkomst maakt dan veel meer kans omdat beide partners ‘samen’ tot ‘hun’ overeenkomst zijn gekomen met ‘duurzaamheid’ als één van de kenmerken.

Wees dus kieskeurig met de keuze van uw bemiddelaar, hij kan veel voor jullie betekenen.

Echtscheiding
Tags: 
Do's and Don'ts, Overlegtips, Communicatie
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen