Het regelen van een scheidingsovereenkomst houdt ook in dat de nodige aandacht gaat naar het fiscaal voordeel wegens kinderlast. Er zijn twee mogelijkheden: ofwel opteert men voor fiscaal co-ouderschap, ofwel voor een systeem van aftrek van de betaalde onderhoudsgelden.

Fiscaal co-ouderschap en alimentatie

Dit systeem van het verdelen van het globaal fiscaal voordeel ‘kinderen ten laste’ kan maar als voldaan is aan drie essentiële voorwaarden die als dusdanig ook zo zijn vermeld in de scheidingsovereenkomst. Het gaat om:

  • Een gelijkmatig verdeelde huisvesting, in de volksmond verblijfs-co-ouderschap
  • Gezamenlijke uitoefening van het ouderlijk gezag (DEZE VOORWAARDE IS KOMEN TE VERVALLEN: zie dit blogartikel)
  • En de vermelding dat de beide ouders akkoord gaan om het fiscaal voordeel kinderlast te verdelen onder elkaar

Het volstaat dat elke ouder in het ervoor voorziene vakje van de aangifte personenbelasting het hiervoor geschikte vakje aankruist. De fiscus doet de rest en verdeelt het fiscaal voordeel 50-50 over beide ouders.

Belangrijk om weten is dus dat bij keuze voor fiscaal co-ouderschap:

  • Er geen sprake is van het aftrekken van betaalde onderhoudsbijdragen (alimentatie) voor de kinderen
  • Deze fiscale regeling thans beperkt is tot de leeftijd van 18 jaar ATTENTIE: LEES OOK DIT ARTIKEL dat leeftijdgrens van 18 j opheft
  • De ouderschapsovereenkomst of EOT-scheidingsovereenkomst is bekrachtigd met een vonnis of werd geregistreerd
  • Het vonnis dat de overeenkomst bekrachtigd moet gedateerd zijn uiterlijk op 1 januari van het aanslagjaar
  • Op vraag van de fiscus de verantwoordingsstukken moeten worden voorgelegd

Aftrek van betaalde onderhoudsgelden

Als ouders niet opteren voor fiscaal co-ouderschap om reden dat het fiscaal voordeel groter is bij aftrek van onderhoudsgelden of omdat er geen gelijkmatig verdeelde huisvesting is; dan is er een andere mogelijkheid.

De kinderen zijn dan ten laste van één ouder, die elke maand een groter netto-beroepsinkomen zal hebben omdat er minder bedrijfsvoorheffing wordt ingehouden, bijkomend is er een extra fiscaal voordeel als de ouder nog alleenstaande is.
De andere ouder, bij wie de kinderen geen deel uitmaken van het gezin, kan dan de door hem/haar betaalde bedragen aan alimentatie in mindering brengen van het inkomen. De fiscus herleidt het aftrekbaar bedrag tot 80%, waarop dan de marginale aanslagvoet wordt toegepast om het fiscaal voordeel te bepalen.

Welke formule is het voordeligst?

Als jullie dit wensen bereken ik wat het fiscaal voordeel is, zodoende weten de scheidende ouders dan perfect op voorhand wie hoeveel fiscaal voordeel zal genieten. Dit biedt de extra mogelijkheid om zelfs in een systeem van aftrek van betaalde onderhoudsgelden, te zorgen voor een gelijke verdeling van het globaal fiscaal voordeel van de kinderen. Zeg maar dat de scheidende partners kiezen voor een alternatief fiscaal co-ouderschap; met duidelijke afspraken hierover in de scheidingsregeling.

En wat als de kinderen bijklussen: blijven ze dan ten laste? Betalen ze dan belastingen?

Ook met dit gegeven houd ik rekening, en bereken ik exact of de kinderen nog ten laste zijn of niet, tot welk bedrag ze mogen bijverdienen met een studentenjob. De impact van het mogelijks niet meer ten laste zijn van het kind (gelet de alimentatie en de bijverdienste), wordt dan meegenomen in de bespreking van de scheidingsovereenkomst.
Dus achteraf geen verrassingen, geen gevoel van tekort te zijn gedaan, of onwetend zijn over het voordeel dat de ene of de andere geniet. Klare duidelijke taal, met resultaten zwart op wit.

Notaris nodig?

Neen, er is geen notaris voor jullie scheidingsovereenkomst nodig. Voor een heldere duidelijke regeling van de fiscaliteit, met een berekening van een mogelijk bedrag aan alimentatie; voor dit alles kan je bij mij terecht.
Weet ook dat dit ene aspect (alimentatie en fiscale regeling) een belangrijk maar slechts één onderdeel is van een reeks zaken die dienen afgesproken en duidelijk omschreven in een scheidingsovereenkomst.
Als erkend bemiddelaar ben ik gemachtigd om dergelijke scheidingsovereenkomsten en ouderschapsovereenkomsten op te stellen en in te leiden bij de rechtbank. Jullie hoeven dus niet via een notaris te passeren. Meer info wanneer een notaris wel nodig is, vindt u in navolgend artikel: is tussenkomst van notaris nodig bij scheiding?

Regel uw scheiding win-win

Blijf niet met vragen zitten, maak een afspraak: neem contact: via telefoon 03 535 30 01 of via mail info@neobemiddeling.be

 

Echtscheiding
Tags: 
Fiscaliteit, Co-ouderschap, Onderhoudsgeld, Alimentatie, Verblijfsregeling
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen