In een vorig artikel werd uitgelegd hoe de waarde van een eigen inbreng in het huis wordt bepaald. Maar wat gebeurt hoe als er gemeenschappelijk gespaard geld werd geïnvesteerd voor de instandhouding, renovatie of verbetering van de woning die 100% eigendom is van één van de partners?

Dit wordt duidelijk met een voorbeeld.
C heeft een eigen woning gekocht vóór hij met D trouwde; kostprijs 250.000 €. Na enkele jaren huwelijk beslist het koppel om de woning te renoveren. De werken kosten 50.000 € en worden betaald met gemeenschappelijk spaargeld van C en D. Het gemeenschappelijk deel (50.000€) is dus 1/6. Jaren later scheiden C en D en de woning wordt verkocht of geschat op 420.000 €. De waarde van het gemeenschappelijk deel van C en D is 1/6 van de meerwaarde, zijnde 1/6 van 120.000 (420.000- 300.000) = 20.000 € of anders berekend: 1/6 van 420.000 € = 70.000 € of nog anders: initieel 50.000 + 20.000 meerwaarde.

Moet dit zo geregeld worden? Neen. In een bemiddeling komen partners overeen wat zij redelijk achten. Maar dit betekent niet dat bij het overeenkomen primaire basisregels en wetten niet gerespecteerd (moeten) worden. Het is aan de bemiddelaar om minimaal de partners te informeren. Niet om verdeeldheid te zaaien maar wel omdat het de plicht is van de bemiddelaar om de partners op een degelijke correcte manier te informeren.

“Bij ons is het nog anders”

Ja dat kan zeker. Het is niet mogelijk om in enkele artikels alle varianten te beschrijven. Koppels kunnen bij me terecht voor het regelen van de scheiding, waarbij hun specifieke situatie wordt ontleed. Weet dat de regeling van het huis slechts één facet is van een globale overeenkomst. Er zijn nog een reeks andere afspraken te maken; dit wordt allemaal begeleidt door Eric voor een kostprijs die bij aanvang is gekend en van het type all-in.

Meer nuttige en praktische informatie

over scheiden en specifieke thema’s die er rechtstreeks verband mee houden, kan je vinden op mijn website via de button blog en Tags; gebundelde informatie per zoekwoord, zie rechterkolom van de website.

Blijf niet met vragen zitten

Maak een afspraak en ontvang samen heldere duidelijke informatie. Dit laat jullie toe om met kennis van zaken te beslissen hoe jullie het in een bemiddelde overeenkomst willen geregeld zien

Echtscheiding
Tags: 
Overname woning, Ons huis, Huwelijksvermogensrecht
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen