Ja dat kan maar wees voorzichtig ermee. Immers als in de scheidingsovereenkomst of ouderschapsovereenkomst staat dat het onderhoudsgeld dient betaald aan de andere ouder (en dus niet aan het kind rechtstreeks), en je betaalt uit eigen beweging toch rechtstreeks aan het meerderjarig kind, dan kan dit nare ongewenste gevolgen hebben.

Risico: alimentatie tweemaal betalen!

Immers de ouder die volgens de door de rechtbank bekrachtigde scheidingsovereenkomst of ouderschapsovereenkomst begunstigde is, kan  opnieuw de betaling van het onderhoudsgeld vorderen.

M.a.w. als de betaler van het onderhoudsgeld voor het kind, zomaar uit eigen beweging beslist om niet meer aan de andere ouder te betalen, kan dit leiden tot een veroordeling door de rechter om de bedragen opnieuw te betalen maar dan aan de ouder. De rechtbank baseert zich hierbij op art. 1239 van het BW.

Niet bevrijdend

“Ja maar ik heb al betaald en de andere ouder vond dit goed, werd me gezegd”, dan nog. Want als er geen formeel schriftelijk akkoord kan worden getoond waarin bepaald werd dat de betalingen aan het meerderjarig kind mochten worden gedaan, dan zijn de gedane betaling dus niet bevrijdend.

Daarom dat het best is om de bepalingen in de scheidingsovereenkomst strikt na te leven.

De betaler zou alsnog een hernieuwde (en dus dubbele) betaling kunnen vermijden, als kan worden aangetoond dat de ouder die het onderhoudsgeld zou moeten ontvangen hebben, er voordeel bij heeft gehad dat rechtstreeks aan het kind werd betaald. Maar dit bewijzen is niet evident.

Zorg voor een duidelijk akkoord

Dus nogmaals: hou je aan de afspraken in de scheidingsovereenkomst of ouderschapsovereenkomst. Voorzie eventueel (als jullie dit wensen) in de overeenkomst dat beide ouders ermee akkoord gaan dat van het ogenblik dat het kind meerderjarig is, het onderhoudsgeld rechtstreeks aan het kind zal worden betaald. Maar dit voorzien is niet evident als het kind veel jonger is dan 18 j.

Neem de juiste beslissing

Voor al jullie vragen kunnen jullie terecht bij Eric: maak een afspraak en er komt duidelijkheid en helderheid, zodat de juiste beslissingen worden genomen.

Maak een afspraak via contact, mail me info@neobemiddeling.be of bel me op het nummer 03 535 30 01. 

 

Echtscheiding
Tags: 
Alimentatie, Onderhoudsgeld, Kinderen
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen