In Knack verscheen op 23 december een artikel waarin twee (slecht geïnformeerde) politiekers stellen dat het Koninklijk Besluit ivm het installeren van een verblijfsregister voor kinderen, weliswaar een tegemoetkoming is voor gescheiden ouders, maar “dat het wegwerken van ongelijkheden van co-ouderschap meer is dan een familietarief in het zwembad”.
Verder verklaren deze twee politiekers in het bewuste artikel volkomen onterecht dat “Gescheiden ouders en hun kinderen die opgevoed worden via co-ouderschap nog steeds ongelijk worden behandeld op het vlak van fiscaliteit: inzake personenbelastingen, de berekening van (vervangings)inkomens en pensioenen, het uitkeren van (sociale e.a.) premies, gezondheidszorg, kinderbijslag, studiebeurzen en de moeilijkheden bij het reizen naar het buitenland.”

Onwaarheden en onjuistheden in Knack-artikel

Toch wel jammer dat een kwaliteitsvol weekblad als Knack zomaar dergelijke onwaarheden en onjuistheden overneemt van politiekers die duidelijk niet weten wat vandaag al van toepassing is. Daarom dit artikel zodat die ‘politieke kwakkel’ wordt bijgestuurd. Ik verwijs telkens naar wat die twee politiekers schreven, en geef tekst en uitleg hoe de vork wel aan de steel zit. Een bescheiden poging om recht te zetten wat fout is, maar het kwaad is wel geschied: gescheiden ouders worden op een verkeerd been gezet. Maar voor die twee politiekers is het doel bereikt want ze scoren 'met foute informatie'. Het Knack-artikel is intussen al meer dan 100x gedeeld.  Jammer, want hierna staat de juiste uitleg:

  • Voor wat fiscaliteit betreft: foute informatie want beide gescheiden ouders hebben altijd een fiscaal voordeel. Bovendien als niet wordt geopteerd voor fiscaal co-ouderschap kan de betaalde alimentatie à 80% in mindering worden gebracht door de ouder bij wie de kinderen geen deel uitmaken van het gezin. Zo ‘geniet’ één gescheiden ouder zelfs van een voordeel dat wettelijk samenwonenden of gehuwden niet hebben. De andere gescheiden ouder ‘geniet’ het fiscaal voordeel kinderen ten laste; voordeel dat ook een niet gescheiden gezin heeft
  • Pensioenen: foute informatie want elke ouder bouwt na de scheiding verder een eigen wettelijk pensioen op
  • Uitkeringen gezondheidszorg: foute informatie want de tarieven van terugbetaling blijven dezelfde voor beide ouders
  • Kinderbijslag: foute informatie want als de ouders samen opteren voor het niet splitsen van het kindergeld dan ondergaat het kindergeld geen enkele wijziging in bedrag; ongeacht of het kindergeld betaald wordt aan één ouder of op een kindrekening. Bijkomend, als de ouder bij wie de kinderen ten laste zijn en gedomicilieerd, minder bruto verdient dan een drempelbedrag, geniet deze ouder van een verhoogd kindergeld
  • Studiebeurzen: foute informatie want omdat niet langer het gezinsinkomen van de ouders als basis wordt genomen, komt men als alleenstaande ouder met één inkomen juist wel in aanmerking om een studiebeurs te bekomen. De studiebeurs wordt dan in mindering gebracht van de globale studiekosten en de ouders delen het saldo aan kosten volgens het inkomen van man en vrouw (wet van 19 maart 2010)
  • Reizen naar het buitenland: foute informatie want er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Wanneer het kind reist met een ouder, staat het de ouders vrij om het akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening voor echt te laten verklaren door de gemeente, en deze schriftelijke toestemming mee op reis te nemen. Buitenlandse Zaken raadt deze schriftelijke toestemming aan wanneer het kind alleen, of in het gezelschap van andere personen dan zijn ouder(s) reist.

Wat deze twee politiekers bezielt om bewust dergelijke foute informatie de wereld in te sturen, mag Joost weten. Maar politiek voordeel halen door kiezers die niet beter weten op hun hand te krijgen, is een laakbare praktijk; een degelijk politicus onwaardig.
Bovendien sommige politiekers zijn toch wel kort van geheugen, zij denken zelfs dat kiezers ook zo’n kort geheugen hebben. De partij van die twee parlementairen is meer dan 10 jaar ononderbroken aan de macht geweest. Zij zorgden niet voor een verblijfsregister en zij deden niets extra om het voor echtgescheidenen beter te maken. Een oppositiekuur werkt blijkbaar ‘vergetelheid’ in de hand. In een artikel bewust zo’n onwaarheden vertellen; een mens zou van minder blozende wangen krijgen…

Link Knack: http://www.knack.be/nieuws/belgie/ongelijkheden-co-ouderschap-wegwerken-is-meer-dan-een-familietarief-in-het-zwembad/article-opinion-638485.html

Zie ook mijn blogartikel “Na scheiding kinderen geregistreerd in twee gemeenten” waarin de werking en het nut van het verblijfsregister wordt uitgelegd.

Meer informatie vind je hier via fiscaliteit, pensioenen, kinderbijslag, studiebeurzen.

Voor informatie en toelichtingen, voor een duidelijke allesomvattende scheidingsregeling kan je terecht bij Bemiddelingsburo EDC.

Blijf niet met vragen zitten, maar maak een afspraak. Neem contact: via telefoon 03 535 30 01 of via mail info@neobemiddeling.be

Maak samen jullie scheidingsovereenkomst: waarborg voor een betere naleving en duurzaam akkoord

 

Echtscheiding
Tags: 
Kinderen, Verblijfsregeling, Wijzigen verblijfsregeling, scheiden, echtscheiding, Fiscaliteit
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen